Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko – Scott Stambach

Gepubliceerd op

ivan-isaenko

Ivan Isaenko, zeventien jaar oud, woont al zijn hele leven in een ziekenhuis in Wit-Rusland, waar Tsjernobyl-slachtoffers worden behandeld. Hij is misvormd maar heeft een uitzonderlijk scherp verstand, een meedogenloos gevoel voor humor en een geweldige leeshonger. Voor Ivan lijkt elke dag op de vorige. Tot de zeventienjarige leukemiepatiënte Polina in het ziekenhuis arriveert. Ze steelt zijn boeken, ze daagt hem uit. Natuurlijk wordt Ivan verliefd op Polina. Hun romance is even mooi en tragisch als het onvermijdelijke einde.

Door de kernramp met Tsjernobyl is Ivan ernstig misvormd en meteen na zijn geboorte  achtergelaten in het Mozir Ziekenhuis voor Ernstig Zieke Kinderen. Hij verveelt zich daar al zeventien jaar te pletter. Zijn enige bezigheden zijn (nadat hij alles gelezen heeft wat hij te pakken kon krijgen) het doorgronden van de medepatiënten, ze hier en daar een beetje pesten, ze indelen in bepaalde categorieën en daarnaast, met uitzondering van zuster Natalja, het medische personeel voor de gek houden.
Wanneer Polina, het meisje met leukemie, opgenomen wordt, verandert zijn leven. Hoewel hij al snel ontdekt dat Polina niet lang meer te leven heeft, is hij vanaf dat moment alleen nog bezig om haar leven tot de laatste dag leuker maken. Zijn enige steun en toeverlaat zuster Natalja helpt hem, met gevaar voor verlies van haar baan, daarbij.

In Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko heeft de auteurt ervoor gekozen Ivan over zijn eigen leven te laten vertellen. Letterlijk. Ivan spreekt regelmatig de lezer aan: ‘Ziet u het voor u, Lezer?’ Of: ‘Zoals u zich kunt voorstellen, Lezer…’ Door dit soort kleine zinnetjes trekt Ivan je het verhaal in en je kunt niet anders dan sympathie voor deze jongen hebben. Je vergeet dat hij een mutant is, al komt dat op bijna elke bladzijde aan de orde. Je vergeet dat je weet dat Polina zal overlijden, het enige belangrijke voor de lezer is: wat gebeurt er met Ivan en Polina voordat het zover is. Want elke lezer zal vanaf het begin weten hoeveel Polina voor Ivan betekent. Voor Ivan is niets te gek om Polina’s leven zo fijn mogelijk te maken. Hun gesprekken zijn gespeend van vals sentiment en zelfmedelijden komt niet in hun vocabulair voor. Hun gesprekken zijn recht voor je raap én humoristisch. Zoals wanneer Polina vertelt over haar vader en Ivan haar probeert te troosten.

‘Je hebt er goed aangedaan.’
‘Ik hoef geen absolutie. Dit is geen biecht. Ik heb al absolutie gekregen toen ik kanker kreeg. Met de dood biedt de natuur verlossing. Je zou het ook eens moeten proberen.’

Het onvermijdelijke, maar prachtige einde van dit hartverscheurende verhaal liet mij in tranen achter.

Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko is een aangrijpend, mooi en overweldigend verhaal dat een groot publiek verdiend.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044348286
Pagina’s: 272
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_588232cba0912_selected-products” products=”9200000060020225,9200000066186163″ name=”Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko – Scott Stambach” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.