Duister Water – Donna Leon

Gepubliceerd op

“Een gevaarlijke boodschap die gevolgen heeft voor Venetië”

Commissario Brunetti wordt opgeroepen aan het sterfbed van de oude Benedetta Toso. ‘Ze hebben hem vermoord. Het was slecht geld, ik heb hem nog zo gezegd…’ fluistert Benedetta Brunetti toe. Hij belooft de stervende vrouw de mysterieuze dood van haar man te zullen onderzoeken, die bij leven watermonsters verzamelde voor de instantie die het water van Venetië controleert. Met hulp van zijn collega signora Elettra Zorzi weet Brunetti langzaam de waarheid uit een kluwen van leugens en verduistering te ontwarren, en beseft hij de omvang van de gevaarlijke boodschap die de vrouw hem toefluisterde. Een boodschap die gevolgen kan hebben voor de hele regio.

Commissario Claudia Griffoni en Guido Brunetti stonden vol verbazing te kijken naar de baggerboot in de Rio de Lustraferi. Beide wisten dat hier geen financiering voor was. Volledig in stilte keken ze naar de kraanmachinist. De spanning stijgt als de grijpers naar beneden gaan, iets in de lichaamstaal van de machinist voorspelde niet veel goeds. Het bleek uiteindelijk een koelkast te zijn. Brunetti vroeg of Griffoni ook dacht dat er een lijk opgevist zou worden. Drie uur hadden ze een afspraak in hospita Ospedale Fatebenefratelli. De patiënt Benedetta Toso wilde een vrouwelijke agent spreken, maar eerst spraken ze dottoressa Cecilia Donato. Zij zou uitleg geven hoe het verhoor zou moeten verlopen, dat ze signora Toso haar tijd moesten geven om de vragen te beantwoorden. Hoewel Brunetti alleen een bevestiging wilde dat dit waarschijnlijk over een misdaad zou gaan, vroeg Griffoni hoelang de vrouw nog had te leven. De vrouw had twee dochters twaalf en veertien. Haar man was een week na haar komst hier in dit hospice, overleden aan een ongeluk op de weg met zijn motor. Volgens haar zus Maria, die het verschrikkelijke nieuws kwam vertellen, zei Benedetta dat het haar schuld was. Griffoni zou het gesprek voeren. Het koste signora Toso heel veel moeite om iets te zeggen en de pijn was gewoon voelbaar. Tijdens het verhoor gaat het ineens mis en Griffoni gaat hulp halen. Brunetti die haar wilde troosten, beloofde haar toen ze wegzakte, dat hij zou doen wat hij kon. Dottoressa Donate zou bellen als ze in staat was voor een tweede gesprek. Eenmaal op questura zouden ze meer informatie proberen te vinden over haar man Vittorio Fadalto en waar ze lag voordat ze naar dit hospice was gegaan. Al wisten ze dat de verplaatsing met geld te maken zou hebben. Terwijl vicequestore Giuseppe Patta zich over hele andere dingen zorgen maakte en daarvoor Brunetti bij zich riep, vroeg Brunetti de secretaresse van Patta, Elektra of zij hem verder kon helpen. Brunetti wist op een listige manier achter de naam van signora Toso laatste verblijfplaats te weten te komen en zo kon Elektra verder zoeken hoe het met het geld zat. Brunetti beslist om toch weer terug te gaan naar de hospice, dit keer wilde hij met Domingo praten. Inmiddels was Griffoni ook onderweg naar hospice, dottoressa Donate had haar gebeld dat signora Toso een tweede gesprek wilde. Domingo vermelde dat het niet goed ging en dat zelfs haar dochters niet konden langskomen. Signora Toso zei hun iets over de uitslagen, dat hij die had meegenomen. En juist op dat moment wilde dottoressa Donato even een onderzoek doen, waarbij zij niet aanwezig konden zijn. Ze horen ineens een hard geluid uit de kamer komen en beide rennen ze de kamer in. Dottoressa Donate is signora Toso mond op mond aan het beademen, Brunetti helpt haar gelijk met de hartmassage en Griffoni staat klaar om het eventueel over te nemen. Dottoressa Donate verzoekt Brunetti na een tijd te stoppen, signora Toso is overleden…

“Duister Water” is een literaire thriller van Donna Leon. Een thriller met veel spanning en veel emotie. Donna Leon beschrijft het bijzondere Venetië zo tastbaar, dat je de gondels, de bruggetjes, het water gewoon voor je ziet. De Italiaanse woorden die tussen het verhaal staan, laten je nog meer de sfeer van Italië proeven. Donna weet je als lezer zeker te raken, met de situatie waarin Signora Toso zich bevindt. De twee gesprekken die Brunetti met haar heeft, zijn kort maar krachtig en zeer emotioneel geladen. Je voelt de herkenning van verlies. Ook de belofte die Brunetti maakt, is zo mooi beschreven, zonder teveel woorden is het gevoel overduidelijk. Donna weet de spanning ook zeker op te bouwen, doordat ze niet meer de juiste personen kunnen ondervragen, zijn ze genoodzaakt ieder stap te achterhalen. Dat is de enige manier om erachter komen, wat er nu precies is gebeurt. Ook de gedachtegang als Brunetti bij het onderzoek afdwaalt naar het verleden of een soortgelijke situatie, is echt zo goed beschreven. Donna laat je met deze thriller zien, dat het leven vol keuzes zit. De vraag is alleen: “Welke keuze zou de lezer maken, als hij of zij in de schoenen van Brunetti zou staan?

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403125114
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 20,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.