Iedereen liegt – Camilla Grebe

Gepubliceerd op

Maria Foukara leidt een gelukkig leven met haar zoon, en sinds kort met haar geweldige nieuwe liefde Samir en zijn tienerdochter Yasmin. Als op een koude decembernacht Yasmin ineens spoorloos verdwijnt, denkt de politie in eerste instantie aan zelfmoord. Maria weet niet goed wat ze met de situatie aan moet. Haar stiefdochter was niet makkelijk, maar was dat niet gewoon de puberteit? Hoe kan ze zomaar zijn verdwenen? Wanneer Samir wordt opgepakt op verdenking van moord op zijn dochter, is Maria totaal van slag. Getuigen vertellen dat Yasmin slachtoffer zou zijn van lichamelijk misbruik, en langzaam ontstaan twijfels bij Maria of de dood van Yasmins moeder en zus, jaren geleden, werkelijk het gevolg van een auto-ongeluk was.
Is Samir niet de liefhebbende echtgenoot en vader die Maria dacht dat hij was, maar een gewelddadige man die in staat is tot eerwraak?

Geluk is lichtvoetig, zo plotseling als het opduikt, zo floep is het weer verdwenen…

Vier uur ’s ochtends gaat de telefoon, Greta neemt op. Ze haalt Maria uit bed, Samir belt, paniek slaat toe. Er zal toch niets met haar zoon Vincent aan de hand zijn. Snikkend hoort ze Samir flarden van woorden, maar als ze de naam Yasmin hoort, voelt ze beschamend een opluchting. Om het eiland te verlaten, hebben ze een boot voor haar geregeld. Yasmin was haar stiefdochter en Vincent was haar zoon. Haar zoon heeft het syndroom van Down, zat op een gewone school en hoefde dus niet naar een speciale instelling. Vincent kon met zijn vrolijkheid alle negativiteit omzetten naar positiviteit. Hij had zo zijn eigen dingen, bakte graag, hield alles netjes en als iemand gemeen deed negeerde hij die persoon. Maria maakte zich soms zorgen over zijn toekomst, al kon hij perfect mensen lezen, het deed altijd zeer als ze hem uitscholden. Samir stond buiten al te wachten, toen ze aankwam. De twee agenten binnen legde uit wat er was gebeurt. Flarden kwamen binnen, zelfmoord, van een klif afgesprongen, een afscheidsbrief. Ze wil haar gaan zoeken, maar de agenten houden haar tegen. Politie en brandweer waren al naar haar op zoek. Bij het zoeken naar een recente foto, stapt Vincent de keuken binnen. Maria brengt hem naar zijn kamer en stelt hem gerust. Geloven doet hij haar niet, maar gaat toch slapen. Terug in de keuken herkent ze het handschrift van het afscheidsbriefje. Samir gaat zelf zoeken als de politie is vertrokken. Twee rechercheurs staan voor de deur en willen hun apart spreken, Yasmins lichaam is nog steeds niet gevonden. Er was een onderzoek naar moord gestart, een raar gevoel bekroop haar, was ze nu een verdachte? Was Yasmin niet gewoon weggelopen, wat meerdere pubers wel eens deden, als het thuis niet echt lekker liep. Bij de vraag waar haar man was op de bewuste tijd, is haar eerste reactie: “Bij Yasmin en Vincent thuis?!” Gelijkertijd zegt ze erbij, Yasmin is zijn alles, hij zou haar nooit iets aandoen. Hij had zijn vrouw en andere dochter al verloren bij een auto-ongeluk. Ook al waren dit routinevragen, toch voelde het alsof ze in de gaten werden gehouden. Ook Vincent moest ondervraagd worden. Ze vraagt hem wat ze die avond gedaan hadden, hij begon te wiegen, maar zei niets. Er werden meer vragen gesteld, maar Vincent zweeg, hij vertrouwde vreemde mensen niet. Samir komt terug van zijn zoektocht, Maria probeert een moeilijk gesprek aan te gaan. “Denk je dat ze echt…” verder durfde ze de zin niet hardop te spreken. Samir brak, huilde en zei: “Ja, ik denk dat ze zelfmoord heeft gepleegd”…

“Iedereen Liegt” is echt zo’n meesterlijke thriller van Camilla Grebe. Ze laat je de heftige gebeurtenis door verschillende ogen zien, beginnend bij Maria. Daarin heeft een ieder zo zijn persoonlijke kijk op mensen, wat Camilla perfect weet te beschrijven. Iedereen bekijkt een persoon anders, plus in dit verhaal is het ook nog eens zo dat de meeste zien wat ze willen zien. Tussen de vreselijke werkelijkheid, de waarschijnlijke zelfmoord van Yasmin, vertelt Camilla hoe de liefde tussen Maria en Samir begonnen is en hoe het gelijk met haar Vincent klikte. Je stapt dus zo nu en dan ook even terug in de tijd, om zo een beter beeld van de situatie te krijgen. Camilla laat je de onmacht van een ouder die een kind verliest voelen. Hoe hun leven stilstaat, terwijl de wereld gewoon doordraait. En dan komen de vele vragen, die een ieder in zo’n situatie heeft. Alleen al die gedachte maakt je gek. Als lezer heb je zelf ook een beeld van de situatie, maar Camilla weet aan het eind dat beeld zo te verdraaien, dat verbazing zelfs verbijstering de overhand neemt. Camilla laat je met deze thriller alle emoties voelen, van familie naar liefde, van angst naar paniek, maar ook het opnemen van schuld en de onvoorwaardelijke liefde. Bij een ieder speelt er wel iets, de vraag is alleen verbloem je het door erover te liegen of vertel je het?

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403182513
Aantal pagina’s: 428
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.