Nachtmerries – Sharon Bolton

Gepubliceerd op

9200000016321227

Wat als je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt?
De universiteit van Cambridge wordt geteisterd door verontrustend groeiend aantal zelfmoorden van studenten. Rechercheur Mark Joesbury leidt het onderzoek en moet meer slachtoffers zien te voorkomen. Daarvoor zet hij de jonge en gedreven politieagente Lacey Flint in, die undercover als onzekere studente in het campusleven duikt…
Alleen psychiater Evi Oliver weet wie Lacey echt is, omdat zij ook onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Langzaam ontdekken ze een verschrikkelijke trend en als Lacey dezelfde afschuwelijke nachtmerries krijgt als die waarvan de zelfmoordslachtoffers voor hun dood last van hadden, wordt duidelijk dat zij de volgende is.Onwetend stapt Lacey als Laura Farrow in het studentenleven. Haar eerste nacht begint meteen als een hel als drie gemaskeerde mannen haar uit haar kamer trekken en midden op een plein natgooien met water zodat haar lichaam te zien is door haar kleding heen.
Aan de ene kant is Lacey woedend, aan de andere kant is zij geschokt door het feit dat ze daadwerkelijk angst heeft gevoeld. Uiteindelijk zet ze het voorval uit haar hoofd, zij is immers op de universiteit om haar ogen en oren open te houden.
Samen met Evi ontdekt ze al snel dat er niets klopt aan de zelfmoorden. De percentages kloppen niet, maar ook de gruwelijke wijze waarop de studenten zichzelf van het leven beroven zijn opzienbarend te noemen. Zichzelf in de brand steken, onthoofden door een strop aan een boom en om de nek te binden en dan plankgas te geven met de auto of opknoping op niet gangbare wijze. Ook lijkt er een ander patroon te zijn. Alle zelfmoordincidenten gingen gepaard met of nachtmerries of het idee dat zij seksueel misbruikt werden in de nacht terwijl er niets te bewijzen viel. Lacey en Evi duiken steeds dieper de zaak in, tot zij beiden ook het slachtoffer lijken te worden van gruwelijke nachtmerries waarin hun grootste angsten waarheid worden.
Bolton is er met haar folkloristische kennis en achtergrond weer in geslaagd om één van de beste thrillers ooit neer te zetten. Haar gave zit hem in het feit dat zij mysterieuze invloeden door een thrillerachtige sfeer heen neer weet te zetten waardoor het verhaal meer diepgang krijgt en ook de drang ontstaat bij de lezer om vooral door te lezen. Maar ze zet je ook aan het denken: Wat als jij dagelijks geconfronteerd wordt met jouw grootste angst? In hoeverre zou jij doordraaien en hoe komt het dat dit gegeven ineens collectief voorkomt op een universiteit? Je puzzelt mee tot het einde en de plot is meer dan weergaloos te noemen. Eentje van het kaliber: die zag ik niet aankomen en zeer origineel gevonden. Kortom, Bolton heeft het weer geflikt om de tot nu toe beste thriller van 2014 te schrijven.
Uitgever: A.W. Bruna
Prijs: 19,95

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.