Vlucht – Mel Wallis De Vries

Gepubliceerd op

Een van deze meisjes gaat het niet overleven…

In een vervallen gebouw komen drie meisjes bij bewustzijn; alle drie zijn ze opgesloten in een eigen kamer. Er is alleen een iPad waarop ze elkaar kunnen zien. De opdracht is simpel maar gruwelijk. Een van hen mag de ruimte niet levend verlaten. Ze moeten zelf kiezen wie… De waarheid, liegen of vluchten? Wat kies jij?

Een waarschuwing: als je eenmaal begint met lezen, kun je niet meer stoppen.

Evi is geen buitenbeentje, maar ook niet populair. Thuis is ze vaak alleen, of soort van alleen want haar vader is veel bij z’n nieuwe vriendin en haar broer…. sjah dat is duidelijk toch. Wanneer er op school verhalen de ronde doen over een enge vent die in de duinen rond zou lopen en meisjes raar aan zou kijken wordt Evi toch wel een beetje bang, zeker omdat ze elke keer alleen in een leeg huis is. Jill hoort op school over een verdwijning en denkt er het hare van, zal het bull sh*t zijn of niet? Mare heeft het thuis erg moeilijk, haar moeder is ernstig ziek en Mare zal een nieuw thuis moeten gaan krijgen, vreselijk allemaal en maar ze vind gelukkig wel steun bij haar nieuwe vlam.

Drie meiden worden ontvoert en komen bij in een betonnen kamer met een stoel, één raam (dat veel te hoog zit om nuttig te kunnen zijn) en een iPad waarop ze zichzelf én de anderen kunnen zien en horen. Elk meisje krijgt een briefje met een paar vragen of beweringen erop, maar waarom? Dat snappen ze alle drie niet. Wie heeft ze ontvoert? En belangrijker nog….komen ze ooit nog thuis? Wanneer er op het laatste briefje een opdracht geschreven staat die ze niet kunnen negeren is het einde nabij voor één van de drie. Maar wie….

Leuk detail is dat mijn prachtige stadje Alkmaar door Mel wordt gebruikt, dan komt het dichtbij en wil je kijken of je de plaatsen van ontvoering en waar ze worden vast gehouden herkent. Zoals ik eigenlijk altijd even benoem is dat het zoals altijd is het weer een echte Mel is, je vliegt door het boek heen omdat je vanaf bladzijde één wéét dat er weer vreselijke dingen gaan gebeuren en je wilt weten hoe, wanneer en waarom. Deze keer is er gekozen voor de kleur lila, it’s lila all over, op de snede van het boek, Mel haar naam op de cover en binnenin komt het elke keer terug, deze kleur zat nog niet in de collectie, dus ook dat is weer een leuk detail. De spanning is vanaf de eerste bladzijde voelbaar, je weet dan nog niet wat er precies gaande is maar een onbehaaglijk gevoel geeft Mel je altijd meteen, en toch lees je door, zoals ik al zei ‘weer een echte Mel’. Het toffe aan deze verhalen is ook dat Mel de personages echt verschillend maar o zo echt maakt, bijvoorbeeld een super onzeker meisje, een super zelfverzekerd meisje, een ’10 in een dozijn’ meisje, en dat maakt deze verhalen zo echt, omdat je deze meiden zo op school ziet lopen, het is geen ‘ver van je bed show ‘, deze meiden bestaan echt, op elke school, in elk land en jij kent ze ook. De boodschap van dit verhaal is wel hartverscheurend en ik heb echt wel even een aantal keren moeten slikken. Het grote onderwerp is pesten of ‘vergeten’ en Mel vraagt aandacht voor het feit dat meiden en jongens altijd vergeten dat een ‘simpele grap’ iemand kapot kan maken. Het is dus best wel een heftig verhaal, maar wauw wat is hij weer goed geschreven en wat zit er weer een diepe laag in verwerkt. Weer een pracht exemplaar die je moet hebben in je Mel collectie.

Uitgeverij: De fontein
ISBN: 9789026153938
Pagina’s: 256
Prijs: € 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.