Voordat ze verdween – Lisa Gardner

Gepubliceerd op

Frankie Elkin is een doodgewone vrouw, met een klein alcoholprobleem en met meer spijt dan bezittingen. Maar ze doet wat niemand anders doet: zoeken naar vermiste personen die door de rest van de wereld zijn vergeten. Wanneer de politie de hoop opgeeft en de media geen interesse meer hebben is het voor Frankie tijd om haar zoektocht te beginnen. Een nieuwe zaak leidt haar naar een achterbuurt in Boston, waar Angelique Badeau, een Haïtiaanse tiener, maanden geleden van school verdween. Ze stuit op tegenwerking door de politie en het lijkt erop dat ze vragen stelt die niet beantwoord mogen worden. Maar Frankie laat zich niet stoppen, zelfs als dat betekent dat zij zelf binnenkort ook ineens kan verdwijnen.

Onderweg met de trein naar Boston, wordt Frankie wakker van een nachtmerrie. Weer kwam het beeld van Lani Whitehorse in de auto op de bodem van het meer op haar netvlies, haar laatste vermiste persoon. In de chatrooms, waar een ieder informatie plaats over vermiste personen, staat haar volgende zoektocht. Dit keer gaat ze op zoek naar de vijftienjarige Angelique Lovelie Badeau. Frankie is geen privédetective, ze werkt niet voor de politie, ze doet dit puur omdat er nog zoveel mensen worden vermist en niemand er meer aandacht voor heeft. Voor de kost werkt ze het liefst in een bar en dit keer is het haar gelukt om een kamer boven de kroeg (van Stoney) erbij te krijgen. Als eerste gaat ze naar het huis van de tante van Angelique. Guerline Violette staat argwanend met haar armen over elkaar. Ze praten over wat er die dag was gebeurd. Wat er gevonden is, wie haar vriendinnen zijn, of ze ruzie met iemand had en wat had de politie inmiddels aan informatie gevonden. Maar de verbazing waarom Frankie dit vrijwillig doet, blijft. Toch pakt de tante haar zoektocht met beide handen aan. Het broertje van Angelique, Emmanuel vraagt aan Frankie net voordat ze weggaat, hoeveel ze er gevonden had. Hij stelde niet de vraag hoeveel daarvan nog in leven waren. Terug bij Stoney ontmoet Frankie Viv in de keuken, die haar een hamburger geeft en een lijst waar Frankie naartoe kan gaan voor meetings. Ze vraagt Viv of zij iets weet over de vermiste Angelique. Viv vertelt haar over de tien-jaar-Haïtianen en dat ze zich had omgekleed voordat ze vermist werd. Ze zou morgen haar vriendinnen op school gaan ondervragen. Voor nu was de kamer voor haar alleen, Piper is op muizenjacht. ‘s Nachts hoort ze een knorrend gewicht op haar borst, ze sluit haar ogen en zakt weer terug naar haar dromen. Bij het gesprek wat ze heeft met agent Ricardo O’Shaughnessy, leert Frankie dat hij echt om de familie geeft. Rechercheur Dan Lotham heeft echter de leiding over de zaak van Angel. Agent Ricardo zal rechercheur Lotham vragen contact op te nemen met Frankie, al vermeld hij erbij dat ze er niet teveel van moet verwachten. Bij haar onderzoek op school komt ze rechercheur Lotham tegen, een knappe man met een strenge blik. Om op de vraag waarom ze hier is indruk te maken, noemt ze feiten op. Feiten die hem alleen nog maar bozer maken, doordat ze onbekend voor publiek waren en dat ze kloppen. Het enige wat hij wil is dat ze de familie met rust laat en vertrekt…

De cover is echt schitterend, maar na het lezen past het perfect bij dit verhaal, naast de mooie bloeiende bloemen zijn er ook die gaan verwelken. Lisa Gardner heeft met “Voordat ze verdween” weer een geweldige en verslavende thriller geschreven. Frankie, de vrouw die de cold cases oppakt van vermiste personen, is vanaf het begin van het verhaal erg intrigerend. Haar levensstijl, haar gedachtegang en haar strijdlust om de vermiste personen op te sporen, is echt uniek. Al blijft in begin de vraag: “Waarom?” bij je hangen. Maar gaandeweg krijg je een steeds beter beeld van Frankie zelf en waarom ze dit doet. Frankie is duidelijk een eenling, maar in dit geval is ze vanwege haar huidskleur ook nog eens een outsider. Haar geduld, de weinige vragen die ze stelt en hoe ze als vreemdeling het vertrouwen krijgt van de nabestaande en de mensen waar ze verblijft, maakt haar bijzonder. Lisa weet je echt helemaal het verhaal in te trekken, als Frankie iets op het spoor is. Zij hoeft zich niet aan regels te houden en heeft inmiddels geleerd hoe je naar mensen moet luisteren ook in wat ze juist niet zeggen. Het is echt een geweldige thriller, die van het begin tot het eind onwijs spannend is. Je bent dus gewaarschuwd, tussendoor stoppen met lezen is namelijk bijna onmogelijk.

Uitgeverij:Cargo
ISBN: 9789403163215
Aantal pagina’s: 416
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.