Bezeten Boeken stelt voor: Ilse Borst

Gepubliceerd op

Ilse

Bezeten Boeken weet hoe het is om verslaafd te zijn aan boeken, evenals onze recensenten. Maar wie zitten er precies achter de beoordelingen en waar komt hun liefde voor verhalen vandaan? De komende weken stelt Bezeten Boeken haar recensenten aan je voor. Vandaag is de beurt aan Ilse Borst.

Stel jezelf in vijf woorden voor.
Behulpzaam, lief, een beetje gek, soms wat onzeker, maar vooral enthousiast.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met het fenomeen lezen?
Vroeger las ik af en toe een boek, maar sinds een jaar of vijf is mijn leesgekte op hol geslagen.
Ik ben begonnen met fantasy en kon daar helemaal in weg drijven, van daaruit is de boekengekte ontspoort en ik lees nu alles wat los en vast zit.
Ik zeg altijd: ‘Een boek is voor mij hetzelfde als muziek, het maakt niet uit wie de zanger is. Jantje Smit of Slipknot, als het goed klinkt, klinkt het goed’. Kortom: het maakt niet uit wie de schrijver is, zolang het goed geschreven is lees ik het.

Wat fascineert jou aan het geschreven verhaal?
Dat het je kan meenemen naar de wereld die de schrijver of schrijfster voor jou heeft gecreëerd.
Lezen helpt in moeilijke periodes en neemt mij mee naar de gecreëerde wereld, zonder even aan het hier en nu te denken.

Welk verhaal is je altijd bijgebleven?
Er zijn veel verhalen die mij zijn bijgebleven dus ik kan er niet specifiek één noemen.
De eerste fantasy-tweeluik die ik ooit heb gelezen is ‘Het magische duister en de zeven magiërs’ van Caro King. Dit tweeluik heeft mij bijzonder geraakt, maar vooral Marak vier-vinger uit de ‘Duivel trilogie’ van Adrian Stone is mij heel erg bijgebleven. Nog weken nadat ik deze trilogie had gelezen gingen mijn gedachten en gevoelens soms even terug naar Marak.

Welke aspecten zorgen ervoor dat jij de wereld om je heen tijdelijk vergeet?
Als een auteur meeslepend en spannend kan schrijven en dit door het hele boek kan weven, dan kan ik me helemaal verliezen in de wereld die gecreëerd is.
Er hoeft echter ook maar één klein aspect te zijn die – in mijn beleving – niet klopt of niet passend is en ik kom niet ín het verhaal.

Waarom besloot jij te gaan recenseren?
Het is eigenlijk per toeval begonnen. Eva Krap is een vriendin van mij en doordat ik zoveel lees vroeg ze mij een keer: ‘Is het niet iets voor jou om te recenseren? Je leest zoveel’. Zo is het eigenlijk begonnen en ik ben in oktober 2013 begonnen bij Banger Sisters en Bezeten Boeken.

Wat kunnen de lezers van jouw recensies verwachten?
Ik ben dus, zoals ik hiervoor vertelde, pas net begonnen met recenseren en ik moet nog veel leren.
Je moet gaandeweg leren om dingen goed te omschrijven, en om dit te bereiken moet je even je schouders eronder zetten. Dit was bij mij niet anders en ik ben hard op weg om mijn kunsten te verbeteren.
Mijn recensies schrijf ik zoals het voor mij voelt: is een boek goed, dan prijs ik het de hemel in. Is het niet zo goed of behoorlijk slecht dan zal ik dat ook eerlijk zeggen, maar wel op een manier dat er niemand gekwetst wordt want dat is niet de bedoeling van mijn recensies.

Wie is je favoriete auteur?
Dit is een hele lastige vraag.
Ik heb zoveel auteurs die ik ontzettend goed vind dat het een hele lange waslijst wordt als ik die ga noemen. Maar als ik aan boeken denk waar ik echt met smart op heb zitten wachten omdat ik ze erg goed vond, zijn het toch echt de boeken van Mary Hoffman van de Stravaganza reeks.

Wat is je favoriete genre?
Daar kan ik heel kort over zijn: fantasy en young adult.

Welke boeken raad je absoluut aan aan de lezers van Bezeten Boeken?
Dat laat ik aan de lezer zelf over. Alle boeken die ik in mijn leven heb gelezen hebben mij op hun eigen manier geraakt en meegenomen. Dit zal voor iedereen anders zijn, dus vind ik niet dat ik absolute aanraders kan geven gezien een goed boek voor mij een vreselijk boek voor een ander kan zijn. Ik hoop dat iedereen lekker blijft lezen en zich laat meevoeren in de wereld van de letters.

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.