Het Reservaat – Barbara Jurgens

Gepubliceerd op

De Nieuwe Tijd. Sunny is net veertien en een speerwerpen. Ze woont met haar ouders en broer in het oppermachtige Super City, waar de Happy Council ervoor zorgt dat iedereen happy en tevreden is. Maar als Sunny’s oma op een dag zomaar verdwijnt, ontdekt ze dat niet alles is wat het lijkt. Wanneer Sunny met andere jonge atleten naar het tropische Resort mag om deel te nemen aan de Challenges, komt ze voor het eerst buiten de streng bewaakte grens van Super City. Ze raakt geïntrigeerd door de gevaarlijke wereld achter het hek: het Reservaat. Een uitgestrekt woud vol mysterie, waar ze een ‘Unhappy’ ontmoet die een onverklaarbare aantrekkingskracht op haar heeft. Vragen beginnen door Sunny’s hoofd te spoken. Waar hoort ze eigenlijk thuis?

In Super City volg je les met Brainwaves, dat is een slaap-leerprogramma. Terwijl je slaapt worden je hersens aan het werk gezet. Super City is ontstaan na de eerste en tweede Klimaatoorlog, op het verschroeide platteland zijn woontorens en voedselfabrieken gebouwd. Een ieder die de staat trouw was gebleven, had recht op een happy home. Wie niet trouw was, verbleef in het Reservaat. Sunny werkte bij Happy Service, zij zat bij de tieners die het onkruid weiden en stof afnamen. Stof kan immers virussen en bacteriën veroorzaken. Alle planten, bomen en bloemen waren van plastic, zelfs de tegels. Als Sunny dan ook tussen de tegels een levend plantje ontdekt, neemt ze die stiekem mee voor Moma. Hun werk zat erop, iedereen verzamelt zich netjes in een rij bij de Electric Eel. Aan de hand van de chip in hun arm, worden ze gescand. Er is bijna niemand op de weg, auto zijn er niet meer, die veroorzaakte teveel fijnstof en CO₂. Sunny besluit eerst nog even langs Moma te gaan voordat ze naar huis gaat. Oma zat met heel veel oude spullen op de bank en ze moffelde net een doosje weg bij het aanbellen. Ze brengen het levende plantje naar de verborgen kas. Moma wil met Sunny praten, maar ineens gaat het parent-alert af, ze moet naar huis. Moma wil het over het Reservaat hebben, maar het alert blijft dringend afgaan. Bij hun afscheid reageert Oma anders. Sunny vindt de aftellende klok in de kamer maar raar. Ze belooft snel weer langs te komen. De Challenges kwamen eraan en Sunny was recordhouder bij speerwerpen. Ze hadden al vier smileys, die je met goed gedrag kon verdienen. Bij de vijfde smiley, die je bij de Challenge kon winnen, had het hele gezin toegang tot Upstairs. Mom stond op de loopband met haar VR-bril op, toen Sunny hun appartement binnenstapte. Ze vertelde dat de bezorger niet kwam opdagen, dus had ze inmiddels weer bij een ander besteld. Mom reageerde raar toen Sunny vertelde dat ze bij Moma was langs geweest. De maaltijden waren er en een ieder had zo zijn eigen maaltijd. Die van Sunny was speciaal samengesteld voor ultieme body fitness. Het vreemde gedrag van Moma zat Sunny toch niet lekker, ze belt haar oma via de Phone-app. De woonkamer is leeg en de vreemde aftellende klok stond op nul. Dan ziet ze het omgevallen looprek. Ze probeert via haar miniscreen haar oma te bellen, maar die geeft aan: “contact not found”. Sunny gaat in paniek naar Mom, maar het enige wat zij zegt is: “O dan is ze al weg”. Sunny begrijpt er niets van…

In “Het Reservaat” heeft Barbara Jurgens een wereld gecreëerd, die perfect zou moeten zijn. Er is geen misdaad meer, geen ziekte en geen armoede, iedereen in Super City is happy. Maar of die wereld zo perfect is, ondervind Sunny. Zij ziet de scheurtjes ontstaan, als ineens haar oma op een mysterieuze wijze verdwijnt. Barbara laat je niet alleen zien maar ook voelen, hoe onderdrukte emotie toch uiteindelijk naar boven komt. Vriendschap staat centraal in dit verhaal, Sunny vindt echt steun bij Evi in haar zoektocht naar wat juist is. De Challenge, waaraan alle veertienjarige aan moedoen, hebben dat “Hunger Games” overlevingsgevoel, maar Barbara heeft de gewelddadigheid soort van weggelaten en laat de status en aanzien een grotere rol hierin spelen. Het Reservaat geeft je net als in het begin van het futuristische Super City, dat overweldigde gevoel. Beide werelden beschrijft Barbara zo gedetailleerd, dat je de werelden gewoon voor je ziet. Barbara heeft echt een fascinerend verhaal geschreven, die je aan het denken zet. Want als je moest kiezen, in welk deel zou jij dan willen leven? Super City of het Reservaat?

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048863655
Aantal pagina’s: 240
Prijs: € 17,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.