Tisquantum – Bianca Mastenbroek

Gepubliceerd op

De veertienjarige Tisquantum wordt door withuiden naar Europa ontvoerd. Hij is onder de indruk van al hun wonderen: de hoge stenen gebouwen, de geschreven symbolen waarmee ze communiceren en de vernietigingskracht van hun wapens. Toch wil Tisquantum maar één ding: terug naar zijn oude leven. Want de withuiden proberen hem te veranderen, hem hun gebruiken op te leggen, hem te verstikken in hun leugens. Lukt het hem om te ontsnappen en weer thuis te komen voordat hij zichzelf verliest?

Tisquantum is zich aan het voorbereiden voor de proeven om een elitekrijger te worden, een pniese. Zijn moeder vond dat hij ook moest meehelpen met het eten, zo leerde hij het gelijk voor als hij drie manen het bos werd in gestuurd om een man te worden. Maar Tisquantum zat met zijn gedachten ergens anders. De volgende proef was een boodschap overbrengen, een boodschap met vreemde klanken. Tisquantum probeerde er een lied van te maken. Ze moesten met een kalkoenveer terugkomen. Maar als Tisquantum zijn boodschap over heeft gebracht, krijgt hij een haviksveer. Teleurgesteld zag hij dat de zoon van het stamhoofd had gewonnen. Van Petonowit hoort hij later die dag wie er echt gewonnen had, waarbij hem gelijk ook een persoonlijke proef werd gegeven. Tisquantum had gezien dat de withuiden weer bij hun in de baai waren. Dit keer mochten de vier kandidaten hun begroeten, in de hoop dat ook zij een welkomstgeschenk van de withuiden zouden ontvangen. Maar bij het zien van de withuiden vertrouwt Tisquantum het niet, iets klopte er niet. Zijn gevoel zat goed, want niet veel later zaten ze zonder pijl en boog opgesloten in het ruim. Het schip kwam in beweging en onderweg worden er meer mannen het ruim ingegooid, ook zij zijn met dezelfde list gevangen. Als ze het ruim van de ontlastingen en het braaksel moeten schoonmaken, wordt Tisquantum met de potten naar boven gestuurd. Zijn schrik neemt toe als hij overal alleen maar water ziet. Zou hij ooit nog zijn ouders terugzien? Tisquantum krijgt het voor elkaar dat iedereen, al is het maar voor even, het zonlicht tot zich mag nemen. Ook eten ze de harde koeken en vis, al was het alleen maar om niet te verzwakken. Als hij weer aan dek is, ziet hij land, bergen en een dorp vol met mensen. Er staan rare wetu’s van steen. Ze worden geboeid naar een groot plein gebracht, waar ze verruild worden voor rinkelende schijfjes. Het kost Tisquantum heel veel moeite als Hoogspringer aan de beurt is, om zonder ingrijpen hem te laten gaan. Maar ze maken de belofte dat ze elkaar in hun thuisland weer zien. Petonowit en Tisquantum werden door jurkmannen met houten kruisen om hun nek meegenomen. Ook hier zitten ze weer opgesloten, al was het wel comfortabeler dan in het ruim. Maar op het moment dat ze Tisquantum een “pij” jurk aanbieden, weigert hij die aan te doen. Petonowit zegt hem dat hij dat wel moet doen, om zo de jurkmannen te vriend te houden. Maar als ze ons niet naar huis kunnen brengen, ontsnappen we…

De cover is echt schitterend gemaakt, zeker met de aardse kleuren komt het helemaal tot zijn recht. Iedere keer verbaast het mij hoe gemakkelijk Bianca je met haar historische boeken je terug meeneemt in de tijd. Dit keer is het naar een stam rond 1614, gevestigd in zoals zij het noemde Patuxet. Het echt schitterende verhaal laat je ervaren hoe het is als withuiden een roodhuid genaamd Tisquantum ontvoeren en meenemen zonder uitleg. Hoe hij zijn eeuwenoude kennis die van generatie op generatie wordt overgegeven, aan de kant moet schuiven om te kunnen overleven. Iets wat totaal tegen zijn geloof is, maar hij moet. Het verhaal wat gebaseerd is op ware gebeurtenissen is echt intrigerend om te lezen zeker als je ziet hoe snel Tisquantum tussen de mensen die vol leugens en verraad zitten, leert. Hij maakt ook echt unieke gebeurtenissen mee en sluit de meest mooie vriendschappen. Aan het eind van het verhaal geeft Bianca de officiële gegevens die er zijn over de stam van Tisquantum. Wat er daadwerkelijk is gebeurd of moet zijn gebeurd daar niet alle gegevens bekend zijn of bewaard zijn gebleven. Ze geeft ook weer wat echt is en wat fictief. Ik ben van mening dat Bianca met haar historisch boeken je een levensechte ervaring en gevoel kan geven hoe het in die tijd was, eigenlijk de perfecte geschiedenisles ooit. In het vervolg “William & Tisquantum, de helse reis van de Pilgrims en hun ontberingen in Amerika”, kun je lezen hoe het Tisquantum vergaat na de aankomst van de Pilgrims.

Uitgeverij: Zirakel
ISBN: 9789491754043
Aantal pagina’s: 235
Prijs: € 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.