Paniek – Lauren Oliver

Gepubliceerd op

9200000030135110

De inzet is hoog, maar de prijs die ze moeten betalen is vele malen hoger…

Paniek is begonnen zoals zoveel dingen in Carp: omdat het zomer was en er niets anders te doen was.
De regels zijn eenvoudig. Een dag na de diploma-uitreiking vindt De Sprong plaats, waarna het spel de hele zomer lang doorgaat. En na de laatste uitdaging krijgt de winnaar de pot.
Heather had nooit gedacht dat ze mee zou doen aan Paniek, het legendarische spel onder eindexamenkandidaten. Laat staan dat ze er compleet voor zou gaan. Maar voor ze het weet zit ze er tot over haar oren in en ontdekt ze dat ze moediger is dan ze dacht. Dodge daarentegen twijfelt er geen seconde aan dat hij dit jaar Paniek gaat winnen. Hij wordt gedreven door een groot geheim en angst is hem vreemd. Maar hij weet niet dat er meer kandidaten rondlopen met een geheim. Kandidaten die net als hij er alles voor overhebben om te winnen…

Paniek is een spel dat een dag na de diploma uitreiking begint met ‘de sprong’ en de hele zomer doorgaat met opdrachten die worden verzonnen door een geheime jury waarvan niemand weet wie dat zijn, tot er uiteindelijk één winnaar overblijft die de pot mee naar huis krijgt.
Dit jaar bestaat de te winnen pot uit zevenenzestigduizend dollar, de grootste pot ooit in de geschiedenis van Paniek. Heather doet ook mee, net als haar beste vriendin Natalie en Dodge. Bishop doet niet mee maar is wel elke keer bij Heather in de buurt en is bij elke uitdaging aanwezig als steun voor Heather. Wat er nou precies tussen Heather en Bishop speelt weet niemand, maar dat er meer is dan beste vrienden is overduidelijk, of toch niet? Dodge is gek van Natalie en is in de wolken wanneer ze een dag samen leuke dingen gaan doen, maar of het Natalie om dezelfde reden te doen is als Dodge…

De sfeer in het verhaal is behoorlijk grimmig, het spel moet namelijk geheim blijven voor wie dan ook die niet aan het spel meedoet maar er schijnt een verklikker te zijn waardoor het spel een gevaarlijke wending neemt. De opdrachten worden van een beetje spannend in een flits behoorlijk gevaarlijk en kan zelfs levens gaan kosten. Hoe verder het spel komt hoe gevaarlijker hoe gevaarlijker de opdrachten worden. Ondertussen zijn er twee mensen die een dubbele agenda hebben wat betreft het spel en niet alleen meedoen voor het geld, wat het nog weer een stuk gevaarlijker maakt dan het zelf als was. Het einde denk je al uitgevogeld te hebben maar neemt toch een wending die je wel had gehoopt maar niet had verwacht. De motieven om mee te doen variëren van liefde tot wraak en van onzelfzuchtige redenen naar ordinaire hebzucht.
Een ontzettend scherp, spannend en vlot geschreven verhaal van begin tot het eind. Soms kom je hoofdstukken tegen waarvan je denkt ‘wat heeft dit nu weer met ‘Paniek’ te maken’ maar er is geen nutteloos woord of hoofdstuk in dit boek te vinden, en in de loop van het verhaal valt alles samen. Spanning en paniek is de lijdraad in het verhaal en trekt je zonder meer mee in de paniek van de deelnemers. Zeker een aanrader voor diegene die van spanning en angst houd.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9044345842
Pagina’s: 272
Prijs: € 17,50

 

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.