Slaves Raven 1 – Miriam Borgermans

Gepubliceerd op

9200000059825251

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest en intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

 

Raven komt oorspronkelijk uit Trasherkamp, daar is ze door een handelaar in Delicatuskinderen meegenomen. Raven wist van niets en had alleen maar oog voor het amulet wat hij om had. Cym had haar bij binnenkomst, de naam Ochtendwind gegeven. Cym is directrice van Cyms Delicatus Slavenschool en lid van de Slavenraad in het Bastion.

Seamus, de zoon van Cym (opzichter klasse Y), heeft Raven al de nodige keren geholpen met rapporten vervalsen, iets wat zijn moeder niet mocht weten, anders zou Raven nog geen eens de zomerveiling halen.

In haar opgesloten leven heeft Raven twee goede vrienden, Castro en Adaline. Castro is een castraat. Hij wil heel graag een VDS worden. Een Vertrouwens Delicatus Slaaf, het hoogste wat je als slaaf kunt halen. En Adaline is net als Raven een Delicatus Slaaf.

Cym vindt het belangrijk dat de laatstejaars een veiling bijwonen, zodat ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen prestatie. Raven is helemaal vol van de veiling. Delicatusslaven zijn heel erg duur en als je verkocht werd, dan was alle ellende voorbij. De tekst “Verander een leugen in waarheid door niet alles te vertellen” is meer dan toepasselijk als Raven op de lenteveiling waar Adaline wordt verkocht aan Orsik, achter de harde waarheid komt.

Seamus maakt het leven van Castro aardig zuur. Als Raven wil helpen en naar Seamus toegaat, komt ze erachter dat hij haar wil kopen. Raven heeft nog steeds het beeld dat een veiling je je vrijheid oplevert. Bij Seamus zou ze dat nooit hebben. Al is het kantoor van Cym verboden terrein, toch gaat ze er heen. Genoot Ghassan Aboud blijkt aanwezig te zijn. Ze smeekt hem om haar te kopen en dat lukt voor drie miljoen kredieten.

Dertien verdiepingen hoog, verfijnd als een kristallen juwelenkistje, staat Ghassan´s glazen stolp, in de binnenste cirkel van het Bastion. Luxe, pracht en praal, mooier kan het niet, maar Raven voelt zich opgesloten als de ramen geen ramen zijn. Raven krijgt het steeds benauwder en wil naar buiten.

Bij de mooimaker doet ze haar beklag. Enige wat hij haar zegt is dat ze haar plek niet weet. Als ze stiekem in het kantoor van Ghassan rond neust, ziet ze de doodsbedreigingen aan Ghassan van willekeurige mensen. Zodra ze geluiden in de keuken hoort, sluipt ze snel haar bed in.

Mannen met maskers in zwarte uniformen, insigne TC, schoppen en trekken aan haar haar. Sleuren haar de lift in en daarna een auto in. Als ze even bijkomt in een wit betegelde kamer, hoort ze gezoem van scanners, dan wordt het zwart voor haar ogen…

Vol verbazing ziet ze Castro voor haar cel staan, droomt ze? Haar droom wordt al snel een nachtmerrie als ze hoort dat Ghassan vermoord is en zij als verdachte wordt gezien. De Seekers hadden een doosje met haar vingerafdrukken in zijn vestzak gevonden. Raven snapt er niets van. Dan vertelt Castro haar ook nog dat ze geen delicatusslaaf meer is, maar dat ze een Trasher is geworden… “Beloof me dat je zult overleven”… vraagt Castro als hij weggaat.

Haar gedachten moeten nog alles verwerken… maar hoe kan haar vrijheid in één moment zo zijn omgeslagen?…En kan Castro haar helpen?

unnamed

De cover heeft zo´n aantrekkingskracht. Als je het boek eerst in het licht houdt en daarna van het licht afdraait, geeft de cover iets futuristisch, zo mooi. Tussen de hoofdstukken door vindt je de gedachtegang van Seamus, zo ook spreuken, deel van een songtekst en opschriften zoals deze: “Vergeetachtigheid is een vorm van vrijheid?”
Ze geven een extra mooie nadruk op het verhaal. Apart hoe verschillend over vrijheid wordt gesproken, wat voor de een van zelfsprekend is, is voor de ander puur overleven. Een ongelofelijk mooi, spannend en ontroerend verhaal hoe je vrijheid van klein naar groot kan gaan en dan ineens in iemands handen ligt. Zet je zelf aan het denken:… “Hoe groot is jouw vrijheid en wie bepaalt het?”… Dit boek moet je gewoon gelezen hebben, zo mooi.

Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
ISBN: 978 90 448 2868 9
Aantal pagina’s: 488
Prijs: € 18,95

[bol_product_links block_id=”bol_585a9497e5d63_selected-products” products=”9200000059825251″ name=”Slaves Raven 1 – Miriam Borgermans” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.