Stille getuige – Eva Burgers

Gepubliceerd op

9200000022412465

Na een schoolfeest is Nikki getuige van de ontvoering van de populaire Diane. Als een paar dagen later blijkt dat ze vermoord is, komt Nikki in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht. En als ze erachter komt dat het busje waar Diane in werd getrokken van Martin is, de nieuwe vlam van haar beste vriendin, weet ze niet meer wat ze moet doen. Zal ze vertellen wat ze weet? Zullen ze haar geloven? Wie kan ze nog vertrouwen? Een nachtmerrie wordt werkelijkheid…

Nikki is doodsbang nadat zij getuige is geweest van de ontvoering en als blijkt dat Diane vermoord is, staat haar wereld geheel op zijn kop. Alleen haar beste vriendin weet wat zij gezien heeft, maar zij toont vooral interesse in Martin, een jongen die bekend staat om zijn slechte gedrag. Als Martin haar vriendin op een avond op komt halen, herkent ze de sticker op de achterkant van zijn busje. Ze probeert om haar vriendin dit aan haar verstand te brengen, maar zij luistert totaal niet. Sterker nog, zij raakt er meer en meer van overtuigd dat Nikki de boel bij elkaar verzint om haar weg te krijgen bij Martin.
Terwijl haar vriendschap verbroken is, ontvangt Nikki de ene bedreiging na de andere vanaf een onbekend nummer. Door een voorval in het verleden met Martin, bedreigt hij haar al jaren, maar ondanks dat ze het ‘gewend’ is, overvalt haar een enorme angst. Zij durft aan niemand meer te vertellen wat zij gezien heeft, maar ondertussen lopen steeds meer mensen van haar weg. Iedereen, op één niemand na, namelijk Vincent, een vriend van Martin die haar verhaal wel begint te geloven. Lukt het hen om Martin te ontmaskeren of loopt hun eigen leven gevaar?
Burgers is rechercheur geweest en dat gegeven zie je duidelijk terug in het verhaal. Op duidelijke wijze omschrijft ze de personages, met name hun gedachtegang, gedrag en hoe ze in elkaar steken. Ook heeft zij zich duidelijk ingeleefd in de doelgroep, YA. Het taalgebruik en de spanning zijn prima op deze leeftijdsgroep afgestemd. Vooral de wanhoop als je er ineens alleen voor komt te staan, als niemand je gelooft en je tegelijkertijd bedreigd wordt zijn subliem omschreven. Juist door de volwassen schrijfstijl is Stille getuige ook spannend voor de volwassen lezer. Het is niet moeilijk om je met Iris te identificeren.
Stille getuige leest als een trein en stevent af op een plot die je geen moment aan ziet komen. Ondanks dat je denkt alles te snappen, komt er ineens een wending die je van je stoel blaast. Al met al is dit een boek dat je een paar spannende uren bezorgt en waarin het psychologische aspect met verve is uitgewerkt.
Uitgever: Kluitman
Prijs: 13,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.