Het Wormgat Trilogie – (Deel 1) Het Bloedverbond – Iris Fontijn

Gepubliceerd op

voorkant-het-bloedverbond-extra-klein-500x500

Wat doe je als de tijd plotseling je grootste vijand wordt?
Zou jij je staande kunnen houden in een tijd zonder mobieltjes of internet? Waar heel andere wetten gelden en zelfs iets als dagelijks eten niet gegarandeerd is?
Elise en haar tweelingbroer Tim vinden een gewonde man die beweert net terug te zijn uit het verleden. Hij vertelt hoe hij door de tijd gereisd is en enthousiast haalt de tweeling hun vrienden Merel en Jim over om gezamenlijk ook een poging te wagen. Het lijkt een onschuldig avontuur, zo aan het begin van hun schoolvakantie, maar vooral Merel zit het helemaal niet lekker…

Als Merel op de vaste ontmoetingsplaats aankomt, zijn Elise en haar tweelingbroer Tim er al. Elize en Tim vertellen Jim en Merel wat er die middag ervoor gebeurde. Bij de ingang van de mijn hadden ze een gewonde man gevonden. Terwijl Tim de hulpdiensten belde, sprak Elise met de man, die beweerde dat hij naar de middeleeuwen was geweest. Kijk bij nacht naar de ronde eik met barsten en wacht op volle maan en de bliksem, bleef de man maar naar Elise gillen.

Hoewel Jim en Merel niet geloofde in wormgaten en parallelle universums, bleef Tim maar volhouden om het toch uit te proberen. Zelfs haar moeder adviseerde om zeker mee te gaan en het uit te testen. Haar ouders zitten in Egypte in Cairo om met hun goedlopende investeringen hun opgravingen te financieren, dit soort dingen zat dus in de familie. Toch vertelde Merel voor de zekerheid Tante Charlotte wat ze ging doen.

Jim maakt Merel wakker na de enorme bliksemschicht die tot ontlading kwam. Merel ziet dat Elise en Tim nog buiten westen liggen. Als Jim vertelt dat er iets niet klopt en dat de omgeving er ook anders uitziet, heeft Merel haar bedenkingen. Het was dus gelukt, maar in welke tijd en vooral ook waar waren ze? Ze markeren de plek zodat ze bij de volgende volle maan en onweer wisten waar ze naar terug moesten komen.

Na lang lopen zien ze wat boerenhutten, ze besluiten om daar onderdak en voedsel voor de nacht te zoeken. Jim vermoede dat ze toch nog in Nederland waren, omdat hij de mensen Oudhollands hoorde praten. Als hij het gaat navragen, blijkt dat ze in Middelburg zitten en dat ze waarschijnlijk in een klooster onderdak konden krijgen. Het klooster lag alleen aan de andere kant van de stad.

In het klooster kregen ze als maaltijd lauwe soep met wat brood, wat niet echt lekker was maar het vulden hun magen. Daarna werden ze naar aparte kamers gebracht voor de nachtrust. Er lag een strozak met een ruwe deken op de grond. Elise viel al snel in slaap. Merel werd door de abdis geroepen om mee te komen. Kloosteroverste vertelde haar dat ze voor de nacht konden blijven. Ze zouden andere kleren krijgen en een jonge novice zou ze de volgende dag naar Machteld brengen. Die zou hun wel onderdak verlenen. Merel wist inmiddels dat ze in het jaar 1551 terecht waren gekomen en dat ze het maar beter niet over haar kennis van kruiden kon hebben.

Machteld en Wouter woonden in een groot en imposant huis in Veerle bij de haven. Eenmaal binnen liet Machteld hun gelijk een rijke maaltijd voorschotelen. Wouter was weg voor zaken. Hij is schepen, maar ook lakenkoopman en zit in het lakengilde. Ze krijgen zelfs andere kleren die op maat werden gemaakt. Maar als voor het feest bij de baljuw de geëerde gast binnenkomt, pater Fernando, krijgt Merel een voorgevoel dat iets niet juist is.

Voor dat het feest begon hadden ze een officieel bloedverbond met elkaar gesloten, waarin ze elkaar beloofden door dik en dun te zullen steunen en helpen. In dit “nieuwe” verleden waren ze op elkaar aangewezen en niet alleen dat ook waren ze afhankelijk van de volle maan en onweer. Zouden ze ooit weer naar huis geraken?…

Een spannend en avontuurlijk verhaal van vier jongeren die door toeval gaan tijdreizen. Ze herbeleven het verleden met alle gevolgen van dien. Ze krijgen te maken met armoede, machtsmisbruik, seksuele intimidaties, gevaarlijke baantjes en nog veel meer ellende die zich afspeelde in die tijd. Een mooi en leerzaam verhaal waarbij het een race tegen de klok is om op tijd en met de juiste weersomstandigheden bij het wormgat terug te komen.

Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 978 94 91300 51 6
Aantal pagina’s: 370
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_5878afc92526d_selected-products” products=”9200000058527895″ name=”Het Bloedverbond – Iris Fontijn” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.