IKIGAI Werkboek – Bettina Lemke

Gepubliceerd op

foto-i

Iedereen heeft een ikigai: een reden van bestaan.

Wanneer je in je leven kunt ontdekken wat jij de moeite waard vindt en wat voor jou betekenisvol is, zal je niet alleen meer voldoening vinden, maar ook langer leven. Het vinden van je ikigai zorgt voor meer inspiratie, levenslust en energie: alles wat je nodig hebt om gezonder en gelukkiger te leven. Nu is het tijd om de theorie in praktijk te brengen met het “Ikigai werkboek”. Het vinden van jouw ikigai wordt met deze praktische oefeningen heel gemakkelijk!

Bettina Lemke (1966) is schrijver vertaler en redacteur. Ze woont in de buurt van München. Van haar vorige boek, Der kleine Taschenbuddhist, werden in Duitsland meer dan 75.000 exemplaren verkocht.

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel leer je wat deze fascinerende levensfilosofie precies inhoudt en in het tweede deel kun je concreet op zoek gaan naar je eigen ikigai. Dit doe je aan de hand van oefeningen en eventuele vragen. Of je het boek nou chronologisch leest of gelijk begint bij deel twee maakt eigenlijk niet uit, want bij deel twee wordt er genoeg uitleg of verwijzingen gegeven om alsnog de opdrachten te kunnen uitvoeren.

Ikigai, een Japans begrip, is te vertalen in twee delen, “iki” staat voor leven en “gai” staat voor zin, reden, waarde. Volgens onderzoeken hebben mensen met een hoog ikigai een hogere levensverwachting. Zo is er een Japans eiland in de Oost-Chinese Zee, Okinawa, ook wel “Land van de onsterfelijken” genoemd, waar men de begrippen “met pensioen” en “rustig aan doen” niet kent. Daar zitten de honderdjarige gewoon nog op een mountainbike, werken in hun moestuin en zijn de mensen die zeventig zijn de jonkies. Hun verantwoordelijkheid ligt vooral bij hunzelf maar ook bij de gemeenschap, ze helpen elkaar waar nodig.

Eigenlijk heeft iedereen ikigai in zich, je moet alleen weten hoe je ermee moet omgaan. En nu met dit werkboekje word je zelfs de mogelijkheid gegeven om je ikigai te vergroten. Iedereen is uniek, daarom is het voor een ieder anders wat passend is en wat vervullend. Zo zijn bepaalde basisregels die in het boek genoemd worden, eigenlijk voor de hand liggend: Bewuste ademhaling; gezonde voeding; voldoende beweging; goede nachtrust. Maar er staan ook zulke simpele toepassingen in, waar je gewoon niet bij stil staat, dat dat je ikigai kan vergroten.

Dit boekje is eigenlijk de mogelijkheid om aan de hand van tips, het leren en/of aanpassen van gewoontes, de basis te leggen voor een lang en gelukkig leven. Het heeft mijn kijk op het leven verrijkt. Mensen met een druk of gehaast leven, burn-out, maar ook mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar, voor hen is dit boekje zeker een aanrader. Het is echt een heel leerzaam boekje, wat je doet stilstaan bij hoe je nu in het leven staat. En geeft je de mogelijkheid om dit te wijzigen, om een gelukkiger en minder stressvol leven te kunnen leiden.

Uitgeverij: Xander Uitgevers BV
ISBN: 978 94 0160 805 3
Aantal pagina’s: 160
Prijs: € 12,50

[bol_product_links block_id=”bol_59db257f30a78_selected-products” products=”9200000078814569″ name=”IKIGAI Werkboek – Bettina Lemke” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.