De legendes van Li en Nao – De grote race – Ruby Coene

Gepubliceerd op

Op de eerste avond dat Li en Nao bij hun opa en oma zijn, worden hun ouders ontvoerd. Nog voordat ze door hebben wat er gebeurd is, komt een vreemde man de kamer binnen. Hij noemt zichzelf Muis en zegt dat hij weet waar hun ouders zijn. Muis beweert dat hij een van de winnaars is van de Grote Race, de wedstrijd die heeft bepaald welke dieren nu zijn opgenomen in de Chinese dierenriem. Natuurlijk wilden alle dieren deze race winnen om een plekje in de dierenriem te bemachtigen, maar er was slechts plek voor twaalf. En Muis overwinning was niet eerlijk, hij speelde vals. Hij verraadde zijn beste vriendin Kat, waardoor zij de race verloor. Nu is Kat terug en ze is uit op wraak, wraak op de afstammelingen van Muis. En dat, vertelt Muis, zijn Li en Nao. Als Li en Nao hun ouders ooit terug willen zien, moeten ze Kat opsporen en verslaan. In een poging Kat te vinden, reizen Li en Nao langs alle dieren uit de dierenriem en vragen ze om hulp. Maar de dieren lijken soms wel in raadsels te praten… Zal de tweeling hun ouders op tijd weten te redden uit de klauwen van Kat?

Het was alweer zes jaar geleden dat ze in Taipei (Taiwan) waren geweest. De tweeling Nao en Li zijn inmiddels twaalf als ze weer hun grootouders bezoeken. Li wilde helemaal niet mee, maar Waipo was ziek en ze wilde graag met Li’s moeder Chinees Nieuwjaar vieren. In het hotel, vlak voordat ze bij hun grootouders zijn, hebben Nao en Li dezelfde nachtmerrie. Op dat moment zegt het hun nog totaal niets. Nadat ze naar het winkelcentrum Miramar zijn geweest, gaan Nao en Li gelijk bij terugkomst bij hun grootouders naar hun kamer. Dan is er ineens een ijselijke kreet, horen ze glas breken, maar als ze willen gaan kijken blijkt hun deur potdicht te zitten. Het lukt ze eindelijk om de deur open te krijgen, als ze waipo horen praten, proberen ze met een vertaalapp te achterhalen wat ze zegt. Waipo blijft een raadsel over een kat en muizen herhalen en ze snappen er niets van. Maar dan ineen stapt er een man zomaar het huis van hun grootouders binnen. Met een pen schrijft de man een chinees teken op de armen van de tweeling, hierdoor kunnen zij ineens chinees spreken en verstaan. Hij heeft niet gelijk hun aandacht, maar als hij voor hun ogen verandert dan wel. Hij vertelt ze over een race met dieren, hij laat hen zelfs een deel van de race zichtbaar zien. Daarin wordt zichtbaar dat de race niet eerlijk is verlopen. Hij had het ook over een oude stam genaamd Tsou waaraan hij en ook zij gelinkt zijn. Daarnaast is er het verhaal van de kinderen met een puur hart. Li staat op het punt te ontploffen, als waipo hun uitleg geeft over het Yīqī teken 一起 wat op hun arm staat. Zij waren de uitverkorenen en alleen zij kunnen hun ouders redden. Hun eerste taak is om Os op te zoeken bij de Longshan-tempel. Terwijl Waigong hun naar de tempel brengt, vertelt hij ze over de legendes, dat hij dacht dat hij dit moment nooit zou meemaken. Hij geeft hen nog één tip voordat hij ze bij de tempel achterlaat: “Zorg dat je nooit in het donker buiten bent, s’ nachts jagen namelijk de katten”. Li gelooft het gewoon niet en gaat bokkig voor de tempel zitten. Maar als Muis in haar vinger bijt en Nao haar hand pakt en ze de tinteling van hun teken voelen, besluit ze toch om haar ouders te gaan redden…

“De Grote Race” is echt een uniek verhaal van Ruby Coene. Met schitterende illustraties van Kristel Steenbergen, die nog eens extra de spannende en avontuurlijke acties die Nao en Li meemaken, versterken. Maar wat het meest bijzondere aan dit boek is, is dat je als lezer actief meedoet met het oplossen van de puzzels/raadsels, die Nao en Li voorgelegd krijgen. Bij iedere opdracht is er een keuzemogelijkheid om het verhaal te vervolgen en gaandeweg het verhaal weet je al snel of je de juiste keuze hebt gemaakt. Echt zo briljant gevonden, zeker voor de leesgrage/puzzelende lezers onder ons. Je komt ook meer te weten van het ontstaan van de Chinese Dierenriem (de legende van “De Jade Keizer”). Met de combinatie van spanning, avontuur, humor en zeker ook de puzzels heeft Ruby Coene echt een bijzonder origineel en meesterlijk verhaal geschreven. Achterin staat een woordenlijst met enkele Chinese woorden, zoals 外婆 – wàipó – oma. “De Zussenmeren” is het vervolg op “De Grote Race” en in dit boek staat al een klein fragment hiervan. Hopelijk komt het vervolg snel uit, want mijn nieuwsgierigheid is al gewekt.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048859047
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.