Schuld & Vlinders – Simone van der Vlug

Gepubliceerd op

Schuld: Zoë is in de vakantie verhuisd en komt op een nieuwe school. Haar klasgenoten weten niets van haar verleden en van haar paranormale gave. Zoë ziet mensen die zijn overleden en krijgt beelden van de toekomst. Zo heeft ze ook voorvoeld dat haar hartsvriendin Evi iets zou overkomen. Vanaf het moment dat Evi daadwerkelijk verongelukte, draagt Zoë een loodzwaar schuldgevoel met zich mee. Had ze het kunnen voorkomen?

Vlinders: Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooit gepakt. Nu zoekt hij contact met Zoë. Zij kan hem helpen de daders achter de tralies te krijgen.

Schuld
Nieuwe woonplaats, nieuwe school, Zoë had zich voorgenomen zich niet bloot te geven. Samen met haar moeder en broer Tijmen waren ze van Gouda naar Hoorn verhuisd. Haar eerste schooldag is goed verlopen en ze komt als eerste thuis. Half uur later komt Tijmen, ze had de verbanddoos al klaar staan, Tijmen was gevallen. Hij vraagt haar of ze iets kan zien over hun vader, maar ze moet hem teleurstellen. Ze was vijf jaar oud toen ze haar gave ontdekte, ze kon de baan kleuren rondom mensen zien, horen wat ze dachten, maar ze kon ook toekomstbeelden zien. Er achter komend dat niet iedereen die gave heeft, leert ze al snel dat ze die informatie voor zich moet houden. Zelfs haar ouders geloven haar niet meteen. Pas met specifieke aanwijzingen weet ze haar moeder te overtuigen dat ze haar overleden opa ziet. In het nieuwe huis voelt Zoë een aanwezigheid en na lang aandringen, vertelt ze het aan haar moeder. Zij wil dat ze gelijk hulp gaat zoeken, maar daar voelt Zoë niets voor. Aankomend weekend zou ze samen met Tijmen naar hun vader gaan en bij die gedachten flitst er een beeld van Merel in haar gedachten, ze hoopt zo dat het niet waar is. Als ze bij hun vader in Gouda dicht bij hun oude wijk zijn worden Tijmen en Zoë stil, ze hebben het er toch moeilijk mee. Zoë pakt de fiets en rijdt wat in de buurt rond. Zo gaat ze ook langs het huis van Evi, maar niemand is thuis. De tranen zitten hoog. Eenmaal bij de manege en bij Rakker, weet ze wie hij mist…

Vlinders
Bij het volgen van een vlinder maakt Zoë oogcontact met een knappe jongen, dat op het schoolplein staat. Nog zes weken en dan hebben ze zomervakantie. In haar agenda staat bij 21 juni Romy, dat is de uitgerekende datum van de baby van haar vader en Merel. Zij weten zelf nog niet dat het een meisje is. Onderweg van school naar huis benadert Zoë een ongeluk. De vrouw die overleden is, ziet ze verderop vragen wat er gebeurd is, maar niemand reageert. Zoë probeert het eerst te ontwijken, uiteindelijk vertelt ze toch aan de vrouw wat er gebeurt is. In haar ogen ziet ze eerst de verlorenheid en daarna het verdriet. Zoë wordt verzocht door te rijden, ze kijkt nog één keer om, de vrouw is verdwenen. Nog overrompeld van het ongeluk komt ze thuis, haar moeder zit aan de wijn en vertelt dat ze een halfzusje heeft. Romy is geboren. Zowel Zoë als Tijmen weten niet echt wat ze moeten denken over hun zusje. De volgende dag ligt haar moeder nog in bed en vraagt Zoë haar werk bellen. Dit klopt niet. Maar die gedachten vervagen zodra ze de jongen weer op het schoolplein ziet, hij knipoogt. Tijdens een overhoring schrikt ze op van een harde schreeuw en als ze de klas mag verlaten, voelt ze een aanwezigheid, maar ook angst en pijn. Ivar uit haar klas vertrouwd het niet en gaat op zoek naar Zoë. Zoë kan niets vinden, er vliegt alleen een witte vlinder, die ze via haar hand weer naar buiten laat vliegen. Tijdens de grote pauze zitten ze heerlijk buiten in het zonnetje. De bel gaat en iedereen loopt naar binnen, Zoë ziet de knappe jongen weer en ze praten heel even. Ze weet gelijk dat haar verliefdheid onmogelijk is. In de klas vraagt ze aan Ivar of hij weet wie Olaf is. Ivar weet dat Zoë die vraag niet zomaar stelt, hij geeft haar een briefje als de leraar net de klas komt binnenlopen. Op het briefje staat een YouTube link…

In deze bijzonder mooie en ontroerende omnibus staan de al eerder verschenen boeken “Schuld & Vlinders” van Simone van der Vlug. Je kunt ze afzonderlijk lezen, maar ik ben van mening dat ze echt bij elkaar horen. De schrijfstijl van Simone is zo pakkend en intens, dat de gave die Zoë heeft om geesten of beelden van de toekomst te zien, je soms kippenvel bezorgen. Niet iedereen met een gave zal worden geloofd, dus makkelijk is het niet. Bij Zoë’s gave zitten er ook nadelen aan, ze voelt het verdriet en de pijn. Beide verhalen worden uit de ogen van Zoë verteld, een dertienjarig meisje die het al op zich zwaar heeft, omdat haar ouders net zijn gescheiden. Tussen het verhaal door mailt ze haar gedachtegang naar haar vriendin, wat echt ontroerend is. Ze houdt daarmee de vriendschap nog steeds hoog. In “Schuld” begrijpt je dat Zoë iedereen en alles wil redden met haar gave. Het is haar moeder die haar duidelijk maakt dat het geen plicht is, maar je voelt de machteloosheid als ze haar niet geloven en de schuldgevoelens omdat ze er niets aan kon veranderen. Bij “Vlinder” is de witte vlinder bij Olaf zeer toepasselijk, het proces van een rups naar een vlinder staat symbolisch voor het proces van mens naar geest. En omdat een verhaal van een geest geen bewijsmateriaal voor de politie is, weet je dat het de taak van Zoë is om met harde bewijzen te komen. Simone heeft met “Schuld & Vlinders” een bijzonder mooie en spannende omnibus geschreven, die zowel door jong als oud gelezen kan worden.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713876
Aantal pagina’s: 330
Prijs: € 17,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.