De ezels van Menousos – Gilbert Keyzer

Gepubliceerd op

de-ezels-van-menousos-gilbert-keyzer
Erik, Suzanne en hun dochter Belle vieren vakantie op het Griekse eiland Menousos. Suzanne en Belle bemerken dierenleed bij pups en ezels. Zij ontmoeten een Nederlandse dierenarts die hen weet over te halen haar te helpen met de opvang van verwaarloosde dieren. Het gezin emigreert bijna twee jaar later. Het leven blijkt hard voor hen, maar ook voor de ezels. Suzanne denkt dat zij haar droom om dieren te verzorgen heeft waargemaakt. Erik raakt echter in een isolement. Belle krijgt een verhouding met een Griekse jongeman. En dan vindt er een drama plaats…

In De ezels van Menousos zijn Erik en Suzanne hebben hun leven op orde. Erik heeft een vaste baan en alles gaat zo zijn gangetje. Maar dan gaat het gezin op vakantie naar het Griekse Menousos. Ze hebben er samen een fijne tijd, hoewel bij Suzanne steeds meer het gevoel op komt zetten van Is dit het nou? Dan komen ze in aanraking met Bep en Geertje, twee Nederlandse vrouwen die in Menousos een ezel opvang bestieren. Vooral Suzanne en Belle zijn direct erg betrokken. Suzanne ziet een toekomst in Menousos en de ezelopvang helemaal zitten. Terug in Nederland heeft Erik steeds minder plezier in zijn werk. Als dan ook daar het een en ander voorvalt besluit hij Suzanne te steunen in haar droom. Hij speelt zijn ontslag handig in de kaart en samen maken ze plannen om naar Menousos te emigreren. Ondertussen wordt dochter Belle behoorlijk lastig gevallen op school door twee jongens. Gesprekken en ook acties van Erik en Suzanne leiden tot niets. Maar dan besluit Belle keihard terug te slaan. Voor het hele gezin is het duidelijk, de toekomst voor hen ligt in Griekenland. Suzanne en Erik gaan vooruit, Belle blijft nog in Nederland om haar opleiding af te maken.

In Menousos blijkt de droom behoorlijk tegen te vallen. Het werk met de Ezeltjes is zowel fysiek als mentaal uitputtend voor Suzanne. Het wonen bij de twee vrouwen blijkt ook geen goed plan, en Erik raakt steeds meer van zichzelf en Suzanne vervreemd. Zijn voornemen om een boek te schrijven en te genieten van het rustige leven blijkt moeilijker te realiseren dan gedacht. Wanneer Belle klaar is met haar opleiding in Nederland komt ook zij naar Menousos. Ze maakt kennis met Calisto en langzaam bloeit de liefde tussen hen op. Dan krijgt Erik te maken met Ademe, een Syrische vluchteling. Erik hielp haar eerder met wat boodschappen, maar dan doet Ademe een beroep op hem en Erik wordt meegetrokken in een drama voor hij er zelf erg in heeft.

Belle heeft als snel door dat er voor haar geen toekomst is in Menousos, bovendien wil haar vriend Calisto graag naar Nederland. Belle besluit om terug te gaan. Ook in Erik’s hoofd begint spijt op te steken als hij kijkt wat er van hun droom terecht is gekomen. Zijn relatie met Suzanne gaat bergafwaarts, Bep en Geertje vragen steeds meer geld en tot overmaat van ramp wordt Erik zijn uitkering stop gezet. Erik is in paniek, maar dan gebeurd er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Hij zal opnieuw moeten beginnen, maar zonder Suzanne.

De ezels van Menousos is een wat ingewikkelde roman, net zoals het leven. De schrijfwijze is erg prettig, er wordt ruim de tijd genomen om kennis te maken met de hoofdpersonen. Hoewel Erik, Suzanne en Belle een gezin zijn hebben zij elk hun eigen verhaallijn waarin het nodige gebeurd. Het verhaal is erg boeiend geschreven. Soms zou je Suzanne even aan willen tikken en haar op Erik wijzen. Hij heeft heel veel voor haar over, maar Suzanne kan of wil dit niet zien. Het is alsof je ernaast staat en het ziet gebeuren. Hoewel Erik niet per se weg is van de ezeltjes is hij toch bereidt Suzanne te volgen. Ironisch dat juist die ezeltjes ervoor zorgen dat Erik zijn leven instort. Een mooi boek met een stevig verhaal wat op bijzonder wijze laat zien hoe een droom ook uiteen kan spatten.

Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789402230871
194 pagina’s
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5845bb24b575b_selected-products” products=”9200000071487083″ name=”De ezels van Menousos – Gilbert Keyzer” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.