Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek

Gepubliceerd op

schermafbeelding-2016-04-22-om-14-30-14

Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt?
Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is…

Faye ziet wat andere mensen niet zien, duivels en demonen. Als ze op school in een gevecht raakt vraagt ze zich steeds meer af, of ze niet langzaam gek aan het worden is. Ook meneer Google kan geen antwoord op haar vraag geven als ze zoekt op gek worden en het zien van duivels. Ze maakt een afspraak bij haar huisarts, misschien waren het wel de bijwerking van de antibiotica voor haar longontsteking. Als haar huisarts doorvraagt vertelt Faye na lang aarzelen wat ze dagelijks ziet in andere mensen. Haar huisarts adviseert een bezoek bij het RePi aan, het Regionaal Psychologisch instituut.

Ronald Peereboom een psycholoog bij het RePi, zegt dat medicijnen eventueel ook een optie kan zijn, waarop Faye resoluut NEE zegt. Bij het voorstel even niet naar school gaan in verband met rust, denkt Faye dat Ronald ze ziet vliegen. Haar ouders mogen hier niets vanaf weten, daarom eist ze ook beroepsgeheim van Ronald.

Om aan te kunnen aantonen wat ze iedere keer ziet probeert ze de demonen en duivels te tekenen, daarbij schrikt ze zelf van de echtheid van de monsters die ze getekend heeft. Bij hun wekelijkse weerzien zegt Ronald dat de tekeningen hem doen denken aan Jeroen Bosch. Eenmaal thuis vraagt ze gelijk aan meneer Google wie ook alweer Jeroen Bosch was en waarom Ronald vind dat haar tekeningen op die van hem lijken?

In haar slaap beleeft ze nu ook de geschiedenis van Jheronimus Bosch, alleen voelde de droom meer als levensecht aan. Zou het door Ronald komen dat ze nu ineens droomt over Jeroen, of was het gewoon dat ze geïntrigeerd achter haar laptop naar informatie van Jeroen Bosch zocht. Hij tekende immers ook duivels, zou hij het dan misschien ook zo als haar gezien hebben.

Faye wil steeds meer en meer over Jeroen te weten komen. Krankzinnig zou hij zijn geweest, onder invloed van drugs, apart denkt Faye dat vroeg haar huisarts ook aan haar. Als ze zelfs haar Engelse leraar en buurman op zijn schilderij ziet, gelooft ze niet meer in toeval. Met haar dromen en meneer Google probeert ze te achterhalen hoe hij het zien van duivels en demonen heeft opgelost, althans dat hoopt Faye dat Jeroen iets heeft gevonden. Zou Faye een oplossing vinden ervoor of…

De cover is zo magisch, vooralsnog lijkt het een heel oud boek. Maar zodra je gaat lezen verandert de cover voor je ogen, je ontdekt steeds meer details op de cover die zich in het verhaal afspelen en het gezicht lijkt wel te verjongeren. Wat een ongelofelijk mooi en spannend verhaal tussen oudheid en het heden, tussen het geloof en de duivel en waar fantasie en realiteit ook heel dicht bij elkaar liggen. In het begin heb je heel veel vragen, maar al lezend krijg je beetje bij beetje meer inzicht/antwoorden, dat is ook wat het juist zo spannend maakt. Kortom een spannend en mooi verhaal, met een vleug geschiedenis wat gelijk ook leerzaam is.

Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 5116 513 5
Aantal pagina’s: 341
Prijs: € 15,95

[bol_product_links block_id=”bol_5773d3c1ae3fc_selected-products” products=”9200000052358466,9200000058351294″ name=”Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.