Over vijf jaar – Rebecca Serle

Gepubliceerd op

“Liefde heeft geen toekomst nodig”

Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriendin ontmoet. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker.

Bij het wakker worden, verschijnen de minuten voor Dannie’s ogen, zesendertig minuten voor aankleden, achttien minuten reizen naar haar werk en vijfentwintig minuten voordat ze de koffiebonnen van haar koffie ruikt. Dannie gelooft in leven met getallen. Ze is een jurist ondernemingsrecht en vandaag heeft ze haar langverwachte sollicitatie gesprek bij Wachtell, het beste advocatenkantoor van de stad. Volgens haar vriend David heeft ze de baan al, het stond immers op haar to do list. Bella belde haar vanuit Parijs, zij is haar beste vriendin die ze al vanaf haar zevende kent. Ze wist waarom Bella haar belde. In je achtentwintigste levensjaar behoor je ten huwelijk gevraagd te worden en met het etentje wat David vanavond heeft geregeld, kon dat wel eens de perfecte gelegenheid zijn. Het sollicitatie gesprek verliep zoals gepland, de verwachte vragen werden gesteld, waardoor ze alles wist te beantwoorden. Daar ze de rest van de dag vrij was, kon ze zich nu voorbereiden op het etentje. Voor het geval dat haar ring ergens in haar eten zit, kauwt ze alles goed fijn. Er is even de twijfel of hij haar wel gaat vragen. Maar bij het dessert gaat hij op zijn knieën. Bella had hem geholpen met de ring. Ze zegt “ja”. Door de champagne is ze aardig aangeschoten en na een massage thuis van David valt ze in slaap. Als ze wakker wordt heeft ze ineens een rode jurk aan, ze herkend niet gelijk waar ze is. Ze verschuift naar de andere kant van het bed, als iemand aankomt waarvan de stem niet herkent. Hij weet duidelijk haar naam en praat met haar alsof ze elkaar al jaren kennen. Dan valt haar blik op de tv, waar het jaartal 2025 staat, vijf jaar later. Aan de hand van zijn portefeuille waar ze stiekem in kijkt, weet ze dat hij Aaron Gregory heet, dat het appartement in Brooklyn staat en dat ze nog steeds jurist is. Bij de kus, smelt ze weg, is dit haar toekomst? Terwijl ze in de armen van Aaron ligt, valt ze weer weg en als ze wakker wordt hoort ze de stem van David. Hij bemerkt haar afwezigheid op en zegt dat ze de baan echt wel krijgt. Ze probeert Bella uit te leggen wat er was gebeurd aan de telefoon, maar ze luistert niet. De baan is voor haar, zij en David verhuizen zelfs naar Gramercy ervoor. Er gaan jaren en allerlei excuses voorbij, waarin er niet wordt getrouwd. Wat haar echte reden is, geeft ze niet prijs, die herinnering wil ze niet delen…

“Over vijf jaar” is een liefdesverhaal, maar niet zo’n zoetsappig verhaal wat je gewend bent. Rebecca heeft Dannie (hoofdpersoon) een blik in de toekomst gegeven door middel van een droom, wat haar leven zodanig beïnvloedt, dat ze zichzelf verplicht keuzes te maken. Dit komt mede doordat de man uit haar dromen, ineens in levenden lijve voor haar staat en van alles werkelijkheid maakt. Het verhaal neemt ook een noodlottige wending en Rebecca weet dit verloop zo realistisch te beschreven, dat het denk ik niet alleen voor mijzelf maar ook voor meerdere mensen ongelofelijk herkenbaar is. Het gevoel van onmacht, het aan de zijlijn staan, niet de controle in handen hebben, alles is zo juist en emotioneel beschreven, dat de tranen hoog zitten. Je denkt te weten wat er gaat gebeuren in het begin, maar Rebecca weet het verhaal zo’n twist te geven, dat de context van het verhaal 360 graden voor je draait. Het beeld blijft hetzelfde, maar het gevoel is anders. Een perfecte regel in het boek die alles beschrijft is dan ook: “Liefde heeft geen toekomst nodig”. Dit ongelofelijk mooie en aparte liefdesverhaal van Rebecca Serle, wat qua emotie echt meesterlijk is beschreven, geeft je een lach, een traan en huizenhoog kippenvel, dus je bent gewaarschuwd.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403110219
Aantal pagina’s: 270
Prijs: € 20,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.