Beau Séjour – Gie Vanhout

Gepubliceerd op

Wat zou jij doen als je wakker wordt naast je dode ik?

Wanneer doctoraatsstudente Elise Deprez ontwaakt, ligt ze in een aula van de universiteit, naast het dode lichaam van iemand die sprekend op haarzelf lijkt. Ze heeft geen idee wat haar de afgelopen nacht overkwam. Heeft haar dood iets te maken met de beruchte studentenmoordenaar die de stad in een wurggreep houdt? En als ze vermoord is, waarom loopt ze dan nog steeds rond en zijn er slechts enkele mensen die haar kunnen horen en zien?

Elise wordt wakker in de collegezaal van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, ze herkend de muurschildering. Onder studenten staat de zaal bekend als “Beau Séjour”. Ze moet gevallen zijn en omdat het al donker is, vraagt ze zich af hoelang ze hier al ligt. Ze voelt geen pijn, eerder soort van verdooft. Bij het opstaan, bemerkt ze een lichaam van een meisje op. Ondanks de herkenbare kleding, probeert ze contact met haar te maken. Als ze haar omdraait, is er de schrik, de gil, de herkenning. Ze belt 112, maar ze horen haar niet, waarschijnlijk is haar mobiel stuk. Buiten lijkt het ook wel of iedereen haar negeert, als ze hulp wil vragen. Ze gaat weer terug het instituut in, ze moet de politie op de hoogte brengen, dus besluit ze om naar het politiebureau zelf te gaan. Onderweg valt haar bepaalde veranderingen op, waren die er al of was het haar nooit eerder opgevallen? De vrouw achter de balie reageert totaal niet op haar, zelfs niet als ze gaat schreeuwen. Gefrustreerd loopt Elise naar buiten, er is iets serieus mis. Ze besluit om in haar kot te gaan slapen en morgen alles verder te bekijken.

Commissaris Van Rompaey wordt gebeld met de melding ” Een nieuwe moord”. De interventieploeg was al op het instituut en de mensen van het labo LTWP (Laboratorium voor Technische en Wetenschappelijke Politie) waren ook al opgeroepen. Het is de vijfde moord in Leuven. Van Rompaey krijgt van hoofdinspecteur Nerval ter plaatse door dat net als voorgaande slachtoffers, ook dit slachtoffer is gewurgd. Het gaat om een drieëntwintigjarige studente afkomstig uit Gent. Is zij het vierde slachtoffer van de seriemoordenaar? Hij weet dat een buurtonderzoek niets qua informatie zal opleveren, maar ze moeten deze standaard procedure opvolgen. Misschien leveren de camerabeelden wel iets op, of de gesprekken met haar vrienden, familie of bekende. Bij de derde moord werd er al van een seriemoordenaar gesproken, maar wat zijn motief was wist niemand.

Elise wordt wakker en herinnerd zich gelijk weer het moment van gisteren. In de koffieshop ziet ze de beelden, er wordt verteld dat er een lichaam van een student genaamd Elise Deprez is gevonden. Zij was het vierde slachtoffer. Nu pas realiseert Elise zich waarom ze zo onzichtbaar is. Maar waarom was ze dan hier nog aanwezig? De scenario’s schaduwwereld, straf, gedoemde geest passeren de revue. Ze moest naar de boekenhandel, naar Axelle en Wouter, die gingen daar altijd heen als ze geen les hadden. Eenmaal in de boekenhandel aangekomen, ziet ze vol verbazing Wouter op haar afstappen, strekt zijn hand naar haar uit en zegt haar naam. Hoe is het mogelijk dat hij haar kan zien?!…

De cover heeft al een mysterieus beeld van zichzelf, maar mede door het lezen wordt deze steeds tastbaarder. Het verhaal is o.a. onderverdeeld in het heden en het verleden. Hierin kom je meer over de achtergronden van de mensen te weten, die Elise kennen. Zij vormen een groot deel in het mysterie van wat er mogelijk zou kunnen zijn gebeurd. Een ander onderdeel van het verhaal is de zaak van de politie. Door de vragen van de media, merk je dat er bij hun echt een grote druk wordt opgelegd. Puur door het lezen, laat Gie Vanhout een film voor je afspelen, waarbij je echt goed op alle details moet letten, want daarin kan wel eens een clou zitten. Bij sommige woorden moest ik de betekenis ervan opzoeken, maar dat vond ik eerder fascinerend en leerzaam dan hinderlijk. Het gaf je eerder het gevoel dat je onderdeel was in het opsporen naar de moordenaar. Gie Vanhout heeft een verhaal geschreven, waarbij een combi van leven en dood in een schaduwwereld mogelijk is, waarin zoveel verborgen kennis zit opgeslagen, dat het je tegelijkertijd nieuwsgierig en leergierig maakt. Ik wil je alleen wel even waarschuwen: Dit verhaal is zo meesterlijk en fascinerend geschreven, dat de wereld om je heen verdwijnt, als je dit boek leest…

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401471244
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 20,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.