Thirteen Reasons Why – Jay Asher

Gepubliceerd op

1001004010296258

Een testament…

Bij Clay wordt een pakket bezorgd zonder afzender. Er zitten zeven cassettebandjes in. Als hij het eerste bandje begint af te spelen, schrikt hij zich een ongeluk: hij hoort de stem van Hannah Baker. Het meisje op wie hij een tijd lang in stilte verliefd is geweest… Het meisje dat hij eventjes leek te krijgen… Het meisje dat niet zo lang geleden zelfmoord heeft gepleegd…
Hannah heeft, voor de een einde aan haar leven maakte, dertien kanten van cassettebandjes ingesproken. In elk van die dertien opnamen beschuldigt ze iemand ervan betrokken te zijn geweest bij haar dood. En Clay weet dat hij die bandjes heeft gekregen omdat ook hij ergens in haar verhaal voorkomt. Maar waar?

Dit boek heeft iets bijzonders, het verhaal raakt een ieder weer op een andere manier. En het zou zonde zijn, als je op voorhand een bepaald beeld van het verhaal zou hebben. Vandaar deze zeer korte samenvatting.

Thirteen reasons why gaat over de zelfmoord van Hannah Baker. Ze wist dat ze zelfmoord zou plegen en heeft de 13 redenen op ouderwetse tapes opgenomen, die alleen af te spelen zijn op een cassetterecorder. Deze tapes stuurt ze naar de eerste betrokkene en ze verwacht dat hij of zij ze door zal sturen naar de volgende betrokkenen die op de cassetten staan. Als iemand zich niet aan de regels houdt en het niet doorstuurt naar de volgende persoon, zou een tweede paar naar buiten gebracht worden en zou iedereen haar redenen te weten komen. Clay Jensen krijgt ook de cassette bandjes, vol angst luistert hij ze één voor één af. Is zijn verhaal aanwezig op de tapes… en behoort ook hij ook tot een van de 13 redenen?

Wat een diepe indruk heeft dit verhaal achtergelaten, eigenlijk zou ik iedere ouder willen adviseren, die een puber heeft, om dit boek te lezen. Weten wat de begrippen pesten en sociale media te weeg kunnen brengen. Het verhaal wordt vanuit het verleden via cassettebandjes verteld en laat het uit de ooghoeken van een van de betrokken voelen/zien vanuit het heden. Er is geen gradenmeter qua gevoel in verdraagzaamheid, bij iedere persoon is dat uniek. Wat voor de een totaal geen invloed zou kunnen hebben is voor de ander de grens, ook dat proef je in dit verhaal. Zo heeft het boek ook een hele bizarre aantrekkingskracht, je wilt weten wie of wat de aanleiding zou zijn geweest, maar ergens wil je het ook niet weten en hoop je dat het in scene is gezet. Je voelt iedere emotie, soms hoge huis kippenvel, soms tranen, maar ook onbegrip, waarom…? Een ontroerend, vol van emotie, ijzersterk verhaal, waarvan ik vind dat ze er iets mee moeten doen. Er is al de serie op Netflix. Maar misschien is het iets om op scholen te laten lezen en er over te praten, want ik ben van mening dat maar weinig mensen weten wat voor een impact sociale media en pesten hebben op een puber. Dit boek laat alle kanten zien, die van het slachtoffer maar ook van de betrokkenen. Een boek wat je gewoon gelezen moet hebben.

unnamed

De moeder van Selena Gomez vond het boek Thirteen Reasons Why van Jay Asher ongeveer acht jaar geleden in een boekhandel. Het verhaal maakte veel indruk op de destijds 16-jarige Amerikaanse zangeres, die het boek van haar moeder onder haar neus gedrukt kreeg. Moeder en dochter verkochten hun idee om een serie van het verhaal te maken aan Netflix. Sinds 31 maart is hun gezamenlijke werk te bewonderen via de streamingsdienst.

Hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Uitgeverij: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0326 6
Aantal pagina’s: 232
Prijs: speciaal van 3 april tot 3 juli in prijs verlaagd van € 17,95 nu € 14,95

[bol_product_links block_id=”bol_58fc9c5fb5bf4_selected-products” products=”1001004010296258″ name=”Thirteen Reasons Why – Jay Asher” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.